Wat is hypnose

Hypnose is zo oud als de mensheid. Aan de hand van spijkerschrifttabletten weten we dat hypnose al werd toegepast door
mensen uit de landen aan de Eufraat en de Tigris. De Soemeriërs, een volk dat leefde zo'n 4000 jaar voor Christus, hanteerde hypnose op
een vergelijkbare wijze zoals we dat nu nog doen. Ook in India, Egypte, Griekenland en Italië zijn bewijzen gevonden van het
toepassen van hypnose. In Griekenland bijvoorbeeld kende men dit verschijnsel als "tempelslaap".

Hypnose is zeker geen slaap! Vaak denken mensen dat wanneer men in hypnose is, men in een slaaptoestand verkeert.   
Het woord "slaap" wordt gebruikt, maar als synoniem voor ontspanning.
Ook al voelt u geen spanningen in uw lichaam, of u denkt niet gespannen te zijn, onbewuste spanningen zijn vaak aanwezig. Deze worden in hypnose losgelaten.


Hypnose is een bijzondere bewustzijnstoestand. Het is bijvoorbeeld te vergelijken met het verzonken zitten lezen in een spannend boek.

We zijn de omgeving dan even helemaal vergeten. Onze zintuigen zijn wel in staat om alles om ons heen waar te nemen, maar het dringt schijnbaar niet tot ons door.

Een hypnotiseur is niet degene die je in hypnose brengt, maar degene die je begeleidt om zelf die bewustzijnstoestand te bereiken.
Iedere hypnose is dan ook eigenlijk zelfhypnose.

Door je op een ontspannen manier zeer te concentreren verdwijnt de "dagelijkse ruis", en is het beter mogelijk om je onderbewustzijn te bereiken.
Het onderbewustzijn staat in hypnose ook meer open voor suggesties. Hiervan maakt bijvoorbeeld de hypnotiseur gebruik om bepaalde doelen te bereiken.

De meeste mensen kennen hypnose van de shows of films waarin gehypnotiseerde mensen allerlei opdrachten uitvoeren, waarbij het lijkt alsof de gehypnotiseerden willoos zijn en de hypnotiseur de volledige controle heeft. Daardoor is een onjuist beeld van hypnose ontstaan.

Om in hypnose te komen moet je wel mee werken, want wie niet in hypnose wil, komt ook niet in hypnose!
En in hypnose doe je geen dingen die je normaal ook niet zou doen.


Échte hypnose werkt